#9 van mijn jeugdwerken Spontane ontmoeting

Voor mijn 9de jeugdwerk dit jaar heb ik mij gemengd onder de jongeren in de wijk.

Als burgemeester van Genk vind ik het namelijk belangrijk om in contact te blijven met de jongeren in onze stad. Daarom was ik na de schooluren te vinden in het SportinGenk Park en aan de Red Court in Winterslag. Onze jongeren kregen hiermee de mogelijkheid om hun stem te laten horen. Ik hield dus eigenlijk mijn wekelijkse ‘zitdag’, voor Genkenaren in het stadhuis, op locatie en enkel en alleen voor onze jongeren. Ik was wel benieuwd!

In het SportinGenk Park kwam ik Simon tegen. Hij was speciaal gekomen om mij te zien! Een aangename jonge man met een oprechte glimlach. Hij had een aantal vragen die hij met enthousiasme deelde. Simon wil enkele verbeteringen in het SportinGenk Park, ook gaf hij leuke suggesties mee voor in zijn wijk. Als burgemeester kan ik alleen maar fier zijn als jonge Genkenaren zoals Simon betrokken zijn met hun stad en mee nadenken over verandering en vernieuwing!

Aan de Red Court in Winterslag kwam ik een groep jongeren tegen van Gigos. De jeugdcoaches Omar en Younes en de energieke jongeren bundelden hun krachten voor een interessante brainstorm over hun stad. De suggesties en ideeën maakten van het gesprek een uiterst plezierige ontmoeting! En aangezien we toch op zo een leuke locatie waren, hebben we ineens ook onze voetbalvaardigheden getest met een reeks coole trucjes.

Het is van cruciaal belang om te begrijpen wat er leeft bij de jeugd, hun zorgen en dromen te kennen en te zorgen voor een stad waarin zij zich gehoord en begrepen voelen. Persoonlijk een gesprek aangaan met deze jongeren was daarom ook een fantastische ervaring. Tijdens mijn bezoeken kregen jongeren de kans om hun hart te luchten. Daarnaast was het inspirerend om te zien hoe geëngageerd deze jonge Genkenaren zijn en hoe graag ze een positieve bijdrage willen leveren aan hun stad. Eén van de meest waardevolle aspecten van deze bezoeken was ook het feit dat ik nieuwe inzichten heb gekregen in het denken van de jeugd.

Hartverwarmend trouwens om te zien hoe onze pleinen en parken als ontmoetingsplaatsen fungeren waar jongeren samenkomen om te spelen, te praten en plezier te maken. In het SportinGenk Park zijn er talloze mogelijkheden om jongeren sportief bij elkaar te brengen. Je vindt er onder andere een buitenfitness, skatepark, sportbox, speeltuin,…. Ook de Belgian Red Court in Winterslag is sinds deze zomer een populaire plek bij de jongeren. Dit benadrukt nogmaals het belang van het behouden en verbeteren van dergelijke gemeenschapsruimtes in onze stad.

Als burgemeester van Genk ben ik vastbesloten om de stem van de jeugd te blijven horen en hun belangen te behartigen. Hun perspectieven en ideeën zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van onze stad, en ik zal er alles aan blijven doen om ervoor te zorgen dat Genk een plek is waar jongeren trots op kunnen zijn.

Ik kijk ernaar uit om nog vele andere jeugdwerken en initiatieven te ondernemen die de jeugd van Genk centraal stellen in ons beleid en onze gemeenschap. Samen bouwen we aan een betere toekomst voor onze stad en haar jongeren.

Ben je al benieuwd naar mijn volgend jeugdwerk? Blijf dan zeker nog even volgen!