Aan het werk in het Stads(bos)café

Zoals je kan zien stak ik opnieuw de handen uit de mouwen. Ik doe dit al elke maand sinds januari 2022, om een inkijk te kunnen geven in de werking van verschillende Genkse organisaties, verenigingen, bedrijven en wijken. Meedraaien in het Stads(bos)café was de uitdaging voor de maand mei. Ik mocht er proeven van het leven als horecamedewerker, en me onder de mensen begeven die kwamen genieten van een hapje en een drankje. Ondanks het mindere weer waren er toch veel Genkenaren op pad, dat vond ik als burgemeester zeer fijn om te zien.

Je moet in het horecaleven een echte duizendpoot zijn, dat was me snel duidelijk. Ik heb veel verschillende taken met de nodige precisie mogen uitvoeren. Van toogwerk tot bediening, afruimen, … Ik stond geen seconde stil. Niets is teveel voor het gedreven personeel van Davy Coenen. Ook in de keuken is het hard en nauwkeurig werken, dat heb ik met mijn eigen ogen kunnen zien. Het fijnste aan de job als horecamedewerker vond ik het contact dat je hebt met mensen. Zowel de korte interactie met voorbijgangers als de spontane gesprekken aan tafel… Je komt in contact met zowel (oude)bekenden als nieuw cliënteel. Ik vind het dan ook erg belangrijk om te bouwen aan een stad waar ontmoeting centraal staat. Nu ons mooie stadsbos gerealiseerd is, is mekaar ontmoeten nóg leuker geworden. Het is heerlijk vertoeven op de vele terrasjes van de grote markt. Wist je dat we maar liefst 1.685 m² hebben vergroend en 78 bomen hebben bij geplant?

Voor dit project zijn we niet over een nacht ijs gegaan. Bewoners, handelaars, horeca, marktkramers, … We zaten met alle partijen rond de tafel om naar ieders visie te luisteren. Met deze inzichten gingen we aan de slag. Het resultaat mag er wezen en dit is is niet enkel te zien, maar ook te voelen bij de lokale horeca en handel. Het is als stadsbestuur dan ook belangrijk om te luisteren naar onze mensen en ideeën. Participatie loont, dit is er een mooi voorbeeld van.

Nu de zomer eraan komt kan ik iedereen alleen maar aanraden om eens te komen genieten in ons groen centrum. Een dagje shoppen, een hapje en een drankje, … Het kan hier allemaal, in een prachtige setting.

Ik kijk ernaar uit om nog meer van deze bijzondere ervaringen op te doen! Heb jij een voorstel om me aan het werk te zetten? Contacteer me dan zeker via social media of mail naar burgemeester@genk.be.