Meedraaien op ‘De nacht in de Ramadan’

Zoals je waarschijnlijk al weet, steek ik sinds januari 2022 elke maand mijn handen uit de mouwen.

 Ik breng bezoeken aan verschillende Genkse organisaties, verenigingen, bedrijven en wijken, om een inkijkje te krijgen in hun dagelijkse activiteiten en waar nodig een handje te helpen.

Dit jaar heb ik opnieuw besloten om tussen de Genkenaren te zijn voor mijn ’12 werken’. In januari bracht ik ongeveer 70 bezoeken aan buurt- en straatfeesten. In februari nam ik de bijzondere taak op me om drie koppels met elkaar te verbinden tijdens huwelijksceremonies. En deze maand steek ik mijn handen uit de mouwen tijdens de iftaravond (het verbreken van het vasten) van SAAMO.

Voor moslims is de Ramadan een bijzondere en heilige maand. In Genk alleen al worden meer dan 30 iftaravonden georganiseerd! Het is bewonderenswaardig om te zien hoe onze verenigingen actief samenwerken om ruimte te creëren voor verbinding. SAAMO was ook betrokken en organiseerde afgelopen zaterdag 23 maart de ‘Nacht in de Ramadan’ in Waterschei.

Tijdens deze bijzondere avond worden moslims en niet-moslims samengebracht om het vasten te verbreken (iftar). De vierde editie van dit evenement was een groot succes, met 150 bezoekers en 15 enthousiaste vrijwilligers. Ook Kattevennen droeg haar steentje bij: bezoekers kregen de gelegenheid om vanuit Waterschei naar de sterren te kijken. Omdat de Ramadan dit jaar samenviel met de Sterrenkijkdagen, kon deze activiteit niet ontbreken en voegde het een extra dimensie toe aan de avond. Na het eten was er ruimte tot in de late uurtjes om samen te zijn, met elkaar in gesprek te gaan, te genieten van live muziek, informatie te verkrijgen over de Ramadan, te ontspannen in de Marokkaanse lounge met traditionele theesoorten en nog veel meer. Ook was er een gezondheidscoach aanwezig die bezoekers de gelegenheid bood om vragen te stellen en informatie te verkrijgen.

Het was een eer om deel uit te maken van deze avond. Samen met de vrijwilligers heb ik geholpen met de laatste voorbereidingen, het serveren van eten tijdens het verbreken van het vasten en het opruimen achteraf. Het was een geslaagde avond en ik kreeg zelfs een 10/10 van de vrijwilligers!

Emine, de drijvende kracht achter dit evenement, is al 13 jaar actief in het buurtwerk en zet zich met hart en ziel in. Ondanks de uitdagingen in de wijk, gelooft ze sterk in de mogelijkheden om verbinding te creëren en dialoog te stimuleren. Haar toewijding aan het evenement en aan de gemeenschap wordt enorm gewaardeerd.

Tot slot wil ik alle vrijwilligers bedanken die hebben bijgedragen aan het succes van deze avond. Hun inzet en toewijding hebben dit evenement mogelijk gemaakt en de gemeenschap van Genk versterkt.

Ik kijk nu al uit naar de komende werken die ik mag uitvoeren! Heb jij een voorstel om me tussen de Genkenaren te zetten?
Contacteer me dan zeker via social media of mail naar burgemeester@genk.be