Armoedebestrijding met een nieuw beleidsplan

Veel mensen kunnen met hun inkomen maar net alle balletjes in de lucht houden.

En als er dan onverwacht een balletje valt; kunnen zelfs mensen waarvan je het niet verwacht het moeilijk krijgen. Dat merk je vaak niet, want over problemen praten, blijft een taboe. Als je jezelf de vraag stelt “zou het mij kunnen gebeuren?” is het antwoord: zeg nooit nooit. Het kan ons allemaal overkomen.
Mensen in armoede krijgen vaak te horen:
“Het is je eigen schuld.”
“Er zijn genoeg kansen, je moet ze gewoon grijpen.”
Wie dat zegt, weet niet hoe armoede werkt.
Het goede nieuws: we doen het niet slecht in Genk. Van alle centrumsteden hebben wij het minst aantal mensen die met een leefloon moeten rondkomen. De geboortes in kansarmoede daalde met 10% in tegenover 2019 . Maar er is ook werk aan de winkel: 1 op 10 Genkenaren heeft het vandaag moeilijk met het betalen van zijn of haar energie- en/of waterrekening op het einde van de maand. Sinds corona en de energiecrisis neemt ook in Genk het aantal hulpvragers bij het OCMW toe. Tot wel 30% meer dan de vorige jaren. Allemaal mensen die alle balletjes niet langer in de lucht kunnen
houden.

Mensen die -vaak te laat- zeggen: “Het lukt niet meer. Help me.”
In Genk roepen we (kans)armoede halt toe. Wat maakt onze aanpak uniek? We werken aan een breed aanbod aan vroegtijdige hulp en ondersteuning, waar iedere Genkenaar gebruik van kan maken, zodat ze de controle niet verliezen. We wachten niet langer af en gaan actief op zoek naar Genkenaren die hulp kunnen gebruiken, zodat er geen balletjes hoeven te vallen. Daarnaast hebben we een sterk netwerk dat hulp kan bieden waar nodig, zodat mensen met  problemen terug ruimte krijgen om de draad weer op te pikken.

Ten slotte willen we Genkenaren oproepen om samen armoede een halt toe te roepen. Door aandachtig te zijn voor armoedesignalen uit hun omgeving. Door vrienden of familie te helpen en aan te moedigen om met ons te praten voor het te laat is. En door ook zelf, wanneer het even tegenzit, langs te komen. Onze deur staat open.

Bekijk de TVL video hier:

https://www.tvl.be/nieuws/genk-wil-armoede-voorkomen-met-nieuw-beleidsplan-159754