#4 van mijn 12 jeugdwerken!

In het kader van mijn vierde jeugdwerk stak ik maar al te graag een handje toe op de Buitenspeeldag in Genk.

Jeugd Genk en GIGOS Jeugdwelzijnswerk organiseerden weer een goed gevulde namiddag met tal van gratis activiteiten. Hiervoor trekken ze elk jaar naar een ander Genks plekje waar alle kinderen tussen 4 en 12 jaar zich kunnen uitleven. Dit jaar trokken ze de natuur van Kolderbos in.

Zoals je ondertussen wel weet ging ik de uitdaging aan om in 2023 twaalf werken voor de Genkse jeugd uit te voeren. Deze maand was het de beurt aan de Buitenspeeldag, dé dag waarop het belang van buitenspelen nog eens extra in de kijker wordt gezet en gestimuleerd met tal van speelprikkels en activiteiten. Op deze dag gaan de schermen op zwart en wordt iedereen uitgedaagd om naar buiten te trekken. Buiten spelen, ravotten, bewegen, sporten en elkaar ontmoeten stond ook op de agenda in Genk. Bij het organiseren van de Buitenspeeldag komt heel wat kijken. Zo ging Jeugd Genk in samenwerking met GIGOS Jeugdwelzijnswerk aan de slag met heel wat inspiratie, aandacht voor bereikbaarheid en speelkansen voor elke doelgroep onder het motto “kom je mee(r) naar buiten”. Dankzij de organisatoren leren kinderen deze dag ontzettend veel en maken ze op die manier een ontwikkeling door.

Op 19 april was het op de eerste plaats genieten van het mooie weer in Genk. Rond het terrein van de Kastert konden de kinderen zich dan ook helemaal uitleven. Proper terug naar huis gaan was echt geen optie. Voor de ouders was er een rustig plekje voorzien waar ze een drankje konden nuttigen.

Dankzij de mensen van Nieuw Dak konden de kinderen zich uitleven op de grafitti-wall. Wat heel wat creativiteit met verf met zich meebracht. Verder mochten kinderen meedenken over de naam van een nieuw plein in Genk. Uit de enorme waslijst aan voorstellen vond ik als potentiële naam het “chocoladeplein” alvast leuk in de oren klinken. Voor het bouwen van kampen hadden we het volgende materiaal ter beschikking: stokken, elastieken en camouflagenetten. Samen met enkele jongens en meisjes heb ik heel wat tentenkampen snel recht gekregen. Ook heb ik mij achter de stelthelden geschaard. De kniebeschermers en veiligheidsclips goed vastmaken was de dankbare taak die ik ter harte nam. Afsluiten deed ik in het kleuterdorp. Hier konden de kinderen naast spelen in de zandbak en op het speeltuig ook naambadges maken. Deze werden zelf getekend en ter plekke geperst door mezelf en de vrijwilligers van GIGOS. Weer iets nieuw geleerd!

Roxanna Calatabiano van Dienst Jeugd was haar enthousiaste zelve: “Het is de bedoeling dat iedereen zich buiten vermaakt. We willen alle buurtpartners samenbrengen op een plek waar iedereen vooral fun heeft. De burgemeester is hier en doet het ook goed. Ik heb al gezien dat hij goed overweg kan met kampen bouwen. Een extra helpende hand die zeker welkom is. Kortom een toffe ervaring denk ik, voor hem en voor ons. Van mij mag hij ons iedereen week komen bijstaan. (lacht).”

Ik heb met plezier mijn handen uit de mouwen gestoken op de Buitenspeeldag. Het was een gezellige namiddag. Ikzelf kijk alvast uit naar mijn vijfde jeugdwerk in mei!