#7 al van mijn 12 werken!

Zoals je intussen ook al weet ben ik op 18 december 2021 mijn 12de jaar ingegaan als burgemeester van stad Genk. Om dit te vieren gaf ik in januari het startschot van mijn 12 werken die ik ga uitvoeren. Waarom? Om een extra steentje bij te dragen, waar nodig een handje te helpen en elkaar opnieuw te ontmoeten, want dat heb ik heel hard gemist in coronatijd! Elke maand steek ik opnieuw de handen uit de mouwen en intussen ben ik aan mijn 7de werk toegekomen.

Deze maand kon je mij vinden in het Dierenasiel. Deze VZW werd in 1988 opgericht en zet zich exact 34 jaar met hart en ziel in voor de opvang van honden en katten. Het opvangen van honden en katten gebeurt wel al meer dan 50 jaar op deze locatie waar ze nu gelegen zijn. Dankzij de bijdrage van heel wat voorgangers en huidige mensen is het asiel gegroeid tot wat het nu is. Het doel hier is om voor de viervoeters een ‘forever home’ te creëren. Een thuis waar ze de rest van hun leven gelukkig kunnen doorbrengen. Dat viel mij ook heel sterk op toen ik ging helpen. Maar de missie van het Dierenasiel gaat veel verder dan enkel opvangen. Ze willen ook een steentje bijdragen aan alles wat met dierenwelzijn te maken heeft in onze regio. Dat betekent: mensen bijstaan in raad en daad, samenwerken met de verschillende politiezones, projecten voor zwerfkatten-sterilisaties coördineren samen met gemeenten en veel meer. Een gemakkelijke job is het dus zeker niet!

Niet alle dieren die in het asiel verblijven zijn trouwens zwerfdieren. Een deel wordt inderdaad binnengebracht als zwerfdier. De medewerkers van het asiel proberen dan het baasje op te sporen zodat het dier snel terug naar huis kan gaan. Er zijn er ook die door een bewuste keuze worden afgestaan aan het asiel als het baasje er niet meer voor kan zorgen. Via de medewerkers van het Dierenasiel heb ik jammer genoeg moeten vernemen dat er op dit moment zoveel vraag hiernaar is en dat ze moeten werken met een wachtlijst. Ze vinden dat mensen goed moeten beseffen aan wat ze beginnen als ze een dier in huis halen. Dit brengt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee en velen onderschatten dit wel. Ook de piste van inbeslagnames door slechte omstandigheden is een manier hoe de dieren in het asiel kunnen terechtkomen.

De belangrijkste boodschap die het Dierenasiel hiermee wil uitdragen is dus dat de burgers zelf in eerste instantie ervoor moeten zorgen dat er geen dieren in het asiel terechtkomen. Bewust kiezen voor een huisdier, een goede omheining voorzien, laten chippen en correct registreren. De juiste verzorging bieden, steriliseren en castreren zodat er geen ongewenste dieren bijkomen. Hiermee hopen ze in de toekomst dat er meer mensen de juiste keuzes maken omtrent dieren. Als de dieren dan toch in het asiel terechtkomen, hopen ze op deze nieuwe locatie nog betere zorgen te kunnen bieden door een aangepaste accommodatie aan de huidige noden.

Momenteel werken er in het Genkse Dierenasiel 12 vaste medewerkers en 1 tijdelijke tijdens het kittenseizoen. Samen met ongeveer een 100 vrijwilligers en 35 opvanggezinnen proberen ze de honden en katten die bij hen terechtkomen de juiste zorgen te geven. Eten geven, verblijven kuisen, verrijking aanbieden, medicatie en andere medische zorgen geven. Maar ook adviseren en samen met een gezin zoeken naar een juiste hond of kat. Ik ben enorm verheugd dat ik, ook al was het maar enkele uren, heb mogen meedraaien met dit team! Je kan je niet inbeelden hoeveel inspanning deze medewerkers en vrijwilligers dag in dag uit leveren om het werk hier gedraaid te krijgen. Ik verschoot ervan! Maar dit liet mij nogmaals beseffen hoe dankbaar we mogen zijn dat deze mensen er ook zijn voor deze dieren. De noden van elk dier wordt hier individueel aangepakt en verzorgd. Elke medewerker en vrijwilliger kent elk dier ook bij naam en achtergrond. Indrukwekkend om te mogen meemaken. Ik ben enorm blij dat ik mee de handen uit de mouwen heb mogen steken om dit team te versterken.

Ik wil jullie nogmaals van harte bedanken voor elke inspanning die jullie leveren om een warme thuis te creëren voor deze viervoeters!