Bestuursakkoord 2025-2030

Vastberaden voor een sterke Genkse toekomst: naar die titel luistert het nieuwe Genkse bestuursakkoord. Van de vier pijlers is het versterken van de basisdienstverlening de allereerste. De coalitie plaatst daarmee de Genkenaar centraal. Genk bouwt gestaag verder aan de toekomst met onder meer een nieuwe zaal voor verenigingen en de verdere transformatie van Genk-Centrum. Opvallend is het duidelijke appel aan (potentiële) partners: om een stad te bouwen heb je vele handen en sterke schouders nodig. Wat de stationsbuurt betreft bijvoorbeeld is het wat cd&v Genk en Vooruit-Groen Genk betreft tijd voor actie.

Vandaag legden cd&v Genk en Vooruit-Groen Genk de laatste hand en zetten ze de puntjes op de i van het nieuwe bestuursakkoord. “We zijn tevreden met dit akkoord als basis voor het nieuwe beleidsplan voor Groep Genk”, klinkt het bij de twee partijen. “Wij weten waar we naartoe willen met Genk en we kunnen voortbouwen op stevige fundamenten. Daarom kijken we zowel vastberaden als met goesting en zelfvertrouwen naar de toekomst.”

Pijler 1: de Genkenaar centraal, de basis versterken

Wat opvalt in dit akkoord is de focus op het versterken van de basis -de kerntaken zeg maar- als absoluut speerpunt: een uitstekende basisdienstverlening, een publieke ruimte in topvorm met verzorgde en propere straten en nette groene pleinen, kwaliteitsvolle en veilige fiets- en voetpaden,… en kansen voor elke Genkenaar. “Klopt, in de aanloop naar de verkiezingen hebben we veel geluisterd en duidelijk gehoord hoeveel belang de Genkenaar hieraan hecht”, aldus schepen Alessandro Cucchiara van Vooruit-Groen. “We geven dus een duidelijk signaal aan onze kiezers en aan àlle Genkenaren: wij stellen u centraal. Wij laten niemand achter. Meepraten, je stem laten horen, dat werkt.”

Pijler 2: Warme stad – Genk laat niemand achter

Bovenop die sterke basis heeft het akkoord ook veel aandacht voor de uitdagingen waar Genkse gezinnen voor staan. Kinderopvang, echte kansen op talentontwikkeling voor kinderen, jongeren en volwassenen, kansen op werk, maar ook duurzaam en betaalbaar wonen in aangename buurten. Ook wil de stad blijven inzetten op de kennis van het Nederlands, onder meer met een extra aanbod aan taallessen daar waar dat nodig is.

“En we laten niemand in de steek”, zegt burgemeester Wim Dries. “We zetten nog harder in op structurele oplossingen om armoede – en zeker kinderarmoede – tegen te gaan. We zien werk als de beste garantie tegen armoede.”

Het draagvlak voor dierenrechten groeit. De stad wil gezinnen nog meer sensibiliseren rond het voorzien van goede levensomstandigheden voor huis- en andere dieren.

Pijler 3: Gedurfde stad

Dat Genk zichzelf op de kaart heeft gezet, zal anno 2025 niemand nog betwisten. En dat heeft de stad te danken aan beleid met lef: groot durven dromen en gedurfde maar slimme keuzes maken. Dat wil deze bestuursploeg in de toekomst blijven doen. Op vlak van ondernemen, werken, maar ook ruimtelijke ordening met nieuwe oplossingen voor woonvraagstukken, of de strijd tegen zwerfvuil: er zal out-of-the-box worden gedacht en gehandeld.

De toekomst zal duurzaam zijn. Klimaatbeleid, maar ook natuur krijgt de nodige aandacht. En uiteraard heeft de groenste centrumstad van Vlaanderen de uitgesproken ambitie om die koppositie niet gewoon te behouden, maar nog te versterken. “De 3/30/300-regel is voor Genk een haalbare kaart. Zo willen we de komende jaren 5.000 bomen per jaar planten. De groenbuffers tussen woongebied en industrie, bijvoorbeeld in Termien en Genk-Zuid, willen we bebossen. Maar denk ook aan het goede beheer en de versterking van onze waardevolle natuur, het verderwerken aan de Stiemervallei als groen-blauwe verbinding en levensader en zomeer”, aldus burgemeester Wim Dries.

Pijler 4: Energieke stad

En dan heb je dat levendige, die typisch Genkse energie. Zou het in de bodem zitten? In elk geval ontgint Genk de komende jaren volop verder zijn potentieel op vlak van vrije tijd, toerisme, cultuur en sport. En dat zowel op sites die Genk in binnen- én buitenland op de kaart zetten, als in de wijken en buurten. Het middenveld én de Genkenaar zelf komt daarbij nadrukkelijk in beeld. Burgemeester Wim Dries: “We beseffen dat ons middenveld van goudwaarde is. Het is het (ver)bindmiddel, de lijm die alles samenhoudt, zowel binnen gemeenschappen als over grenzen van cultuur, leeftijd, of wat dan ook heen. We investeren daarom in een nieuwe zaal voor verenigingen en evalueren ons huidige ondersteuningsmodel.”

Ook de burgerbudgetten worden geconsolideerd als een typisch Genkse traditie. “We kijken zelfs naar een uitbreiding van de huidige focus en dagen Genkenaren uit om ‘t mee te maken op vlak van kunst en cultuur. Bovendien willen we een zijspoor ontwikkelen specifiek richting jongeren”, laat schepen Alessandro Cucchiara weten.

Vervoersmaatschappijen en AWV mee in bad

De transformatie van Genk-Centrum wordt verder aangepakt, laat burgemeester Wim Dries weten: “De vergroening van het centrum is erg positief onthaald en gezien het belang van Genk-Centrum voor onze stad gaan we verder op de ingeslagen weg. Daarbij kijken we naar partners zoals AWV, NMBS / Infrabel en De Lijn. Want wij zijn vastberaden om van de vernieuwing van de stationsbuurt een katalysator te maken. Meer functies en veiligheid, verfraaiing, verbetering,… Dat is niet alleen goed voor ons centrum of voor Genk, maar op vlak van duurzame mobiliteit voor de bredere regio. Genk is binnen Limburg uitstekend gelegen en heeft de ambitie en de wil om Hasselt op dit vlak aan te vullen. Maar zoiets kunnen we niet alleen. Andere overheden en overheidsbedrijven moeten mee ‘t bad in.”

21 januari naar de gemeenteraad

Vandaag keurden beide partijen het voorliggende bestuursakkoord dus goed en daarmee is de eerste stap gezet richting een nieuw beleidsplan voor de periode 2026 – 2031. Op 21 januari wordt het akkoord geagendeerd op de Genkse gemeenteraad. “Dat is geen decretale verplichting, maar we vinden het in onze lokale democratie belangrijk om onze plannen ter kennisgeving mee te geven aan alle raadsleden”, verduidelijkt burgemeester Wim Dries.

Volgende stappen: beleidsplan en financiële oefening, met inbreng van de Genkenaar

Vervolgens start binnen de stadsorganisatie het proces om dit politieke akkoord om te zetten in het stedelijke meerjarenbeleidsplan 2026-2031. Burgemeester Wim Dries: “Het beleidsplan zal in december van dit jaar voor de gemeenteraad gebracht worden ter goedkeuring. We nemen met andere woorden een klein jaar de tijd om zowel het inhoudelijke als het budgettaire plaatje uit te tekenen. Er zijn immers verschillende grote uitdagingen voor onze stad en er wacht ons een moeilijke oefening om dit financieel haalbaar te maken.”

“Uiteraard voorzien we een participatief traject voor onze inwoners”, vult Alessandro Cucchiara aan. “De Genkenaar zal op diverse manieren kunnen meedenken. We lanceren daarover nog een uitgewerkt voorstel. We gaan ervoor!”

 

Lees het volledige bestuursakkoord:

Bestuursakkoord 2025-2030 Stad Genk – Vastberaden voor een sterke Genkse toekomst