3 ton GFT-afval opgehaald!

Sinds januari 2022 ga ik maandelijks aan het werk bij verschillende Genkse organisaties, verenigingen, bedrijven en wijken om een inkijk te krijgen in hun dagelijkse activiteiten en waar nodig een handje te helpen.

Deze maand stond er iets bijzonders op mijn agenda: een dagje meelopen met Limburg.net. Vroeg in de ochtend, voordat de stad echt ontwaakt, stapte ik samen met Marcello en Herman op de afvalwagen om door onze wijken te rijden. Mijn werkdag begon om 6u40 in Zwartberg-Noord, klaar voor een GFT-ronde.

Er zijn 60 ophalers bij Limburg.net op een totaal van 196 werknemers. De ploegen, bestaande uit 2 of 3 medewerkers, vertrekken rond 6 uur ’s ochtends om de dagelijkse route en planning af te werken. Voordat de daadwerkelijke routes worden gereden, worden er altijd testen uitgevoerd om technische problemen tijdens de route te voorkomen. De wagens hebben een opslagcapaciteit van 8 ton afval. Zodra dit maximum wordt bereikt, ook al is de route niet afgerond, mogen de medewerkers niet doorgaan met dezelfde wagen.

In anderhalf uur tijd hielp ik Marcello en Herman om 3 ton GFT-afval op te halen. Het was inspirerend om te zien hoe goed de Genkenaren hun organisch afval sorteren. Ongeveer een derde van de huishoudens heeft dit jaar opnieuw gekozen voor een GFT-bak, terwijl het Optimo keukenafvalzakje ook veel wordt gebruikt. Daarnaast zijn er ook veel mensen die hun organisch afval zelf verwerken door bijvoorbeeld te composteren of kippen te houden. Limburg.net blijft dit initiatief van harte aanmoedigen!

De cijfers van het opgehaalde GFT-afval laten zien dat de hoeveelheid toeneemt met het groeiseizoen, voornamelijk door de impact van tuinafval. In januari werd 108 ton opgehaald, gevolgd door 183 ton in februari en maar liefst 267 ton in maart.

Het was een leerzame en waardevolle ervaring om een dagje mee te lopen met Limburg.net. Het heeft me nog meer inzicht gegeven in het belang van afvalsortering en de inzet van onze gemeenschap om een schone en duurzame stad te creëren.

Daarnaast stond ik dankzij deze ervaring opnieuw stil bij het belang van dit beroep. Afvalophalers trotseren weer en wind, regen en sneeuw, en ze doen dit met een glimlach op hun gezicht. Hun toewijding en harde werk blijven vaak onopgemerkt, maar zonder hen zou onze stad niet kunnen functioneren zoals we gewend zijn. Laten we daarom niet vergeten om onze waardering te tonen. Het zijn de kleine gebaren die het verschil maken. Via deze weg wil ik alle afvalophalers en Genkenaren die mee een steentje bijdragen voor een propere buurt bedanken. Jullie maken het verschil en als burgemeester kan ik alleen maar trots en dankbaar zijn!

Ik kijk ernaar uit om nog meer van deze bijzondere ervaringen op te doen! Heb jij een voorstel om me aan het werk te zetten? Contacteer me dan zeker via social media of mail naar burgemeester@genk.be.