#5 van mijn 12 jeugdwerken bij Bethanië Genk

Het multifunctioneel centrum zet zich in voor jongeren met gedrags- en emotionele problemen.

MFC Bethanië is niet altijd bekend bij het grote publiek maar zeker een gevestigde naam in onze stad. Het is een organisatie die kwaliteitsvolle zorg biedt aan jongeren met gedrags- en/of emotionele problemen. Bezoek zeker eens hun website voor een diepere inkijk: https://www.bethanie.be.

Zoals je ondertussen wel weet ging ik de uitdaging aan om in 2023 twaalf werken voor de Genkse jeugd uit te voeren. Deze maand was het de beurt aan Bethanië Genk. Op 11 mei was ik er te gast, kreeg rondleidingen en hielp ik mee in de dagelijkse werking. Samen met Kyra, Kyra, Devon en de begeleiders werd het een boeiende dag. Bethanië is zowel een Observatie en Behandelingscentrum als een Multifunctioneel Centrum gelegen in het groen van Kolderbos. De ideale plek dus voor jongeren om aan zichtzelf te werken.

De locatie in Genk biedt veel mogelijkheden. Zo beschikt LAB&p (Leer- en arbeidscentrum en partners) over een kleine boerderij, sportterreinen, een turnzaal, werkplekken voor houtbewerking, een fietsatelier, de verblijven voor de verschillende leefgroepen en nog zoveel meer. In de stallen van de boerderij verbleven naast geitjes, kippen en konijnen ook een ezel en Spirit. Spirit, de shetland pony, is al lange tijd bewoner van Bethanië. Ondanks zijn moeilijk verleden heeft bewoner Kyra ongelofelijk veel vooruitgang geboekt met Spirit. Van wat eerst een angstige pony was die niet eens geaaid kon worden, is Spirit nu in staat om naast alle knuffels ook kleine jump-oefeningen uit te voeren. Kyra haar passie voor paarden en de aanwezigheid van Spirit zorgen ervoor dat ze kan ontspannen en tot rust kan komen op moeilijkere momenten. De jongeren die ik heb ontmoet verblijven in de Dorpel. Deze cluster bestaat uit een week- en weekendgroep, die instaat voor verblijf en begeleiding voor meisjes van 13 tot 21 jaar. Het is de uitdaging om deze meisjes samen een begeleiding op maat te bieden daar waar kan, binnen een stevig onderbouwd orthopedagogisch klimaat. Begrippen als inclusie, participatie en zorg op maat staan hier centraal. Na deze boeiende rondleiding kwam er de kookactiviteit. Groentjes werden gewassen, bouletjes versneden, broodjes werden gesmeerd en samen konden we genieten van een heerlijk ‘smoske’.

Ik vind het belangrijk dat deze jongeren prikkels krijgen die ze wel nog leuk vinden. Zo krijgen ze weer goesting om in de richting van de maatschappij verder te gaan. Terug voelen dat je erbij hoort want deze jongeren hebben wel degelijk kwaliteiten. Het traject bij Bethanië is daarom heel individueel. Met een stevig programma gericht op vele diepgaande leef- en leerervaringen stimuleren ze de jongeren om opnieuw aan te sluiten bij hun normale ontwikkelingstaken. De twee Kyra’s die ik heb ontmoet dromen zelfs van een job in de jeugdzorg. Als burgemeester vind ik het belangrijk om de noden te kennen van de jeugdzorg. In Bethanië Genk zijn permanent en deeltijds een kleine 100 jongeren aanwezig. Op de campus in Godsheide een 50 tal. Deze jongeren woorden begeleid door 200 tal mensen inclusief onderhoud en technische medewerkers. Dat is dus bijna één hoofd per jongere.

IT TAKES A WHOLE VILLAGE TO RAISE A CHILD! Kortom: we hebben een grote kring nodig om onze kinderen en jongeren in te schrijven in een groter verhaal.

Het was weer een leerrijke namiddag. Ikzelf kijk alvast uit naar mijn zesde jeugdwerk in juni!