#3 van mijn 12 jeugdwerken!

In het kader van mijn derde jeugdwerk heb ik de handen uit de mouwen gestoken in café Bij de Waerd. Deze keer stond ik niet voor, maar achter de toog.

Zoals je weet ging ik de uitdaging aan om in 2023 twaalf werken uit te voeren. In mijn dertiende jaar als burgemeester richt ik mij graag tot de Genkse jeugd. De jonge garde heeft niet alleen de toekomst, ze zijn het ook. Daarom verdienen ze alle aandacht. In Genk zijn er 20.000 jongeren tussen 0 en 25 jaar. Ik ga elke maand op bezoek en aan de slag bij een ontmoetingsplek voor jongeren. Want werken voor onze jeugd, da’s belangrijk werk!

Bij de Waerd in de Stationsstraat is een ontmoetingsplek voor de schoolgaande jeugd. Ik vind het mooi hoe de uitbaters inspelen op de low-budget mentaliteit van de jeugd. In een van de meest notoire cafés van Genk drinken jongeren hun pintjes en frisdrank aan een voordeliger tarief. Je kan er ook een drankkaart aankopen in ruil voor 10+1 consumpties. Verder heb je ook het ondertussen befaamde rad. Voor 10 euro mag je met een stevige ruk draaien en je prijs in ontvangst nemen. Dit kan variëren tussen een aantal pintjes, shotjes of combinaties. Waar is dat feestje?!

Op 30 maart was het weer genieten van de gezellige sfeer. Maar de drankjes serveren zichzelf natuurlijk niet. Een horecazaak uitbaten kan alleen maar slagen dankzij de inzet en het harde werk van het personeel. Ikzelf heb mijn steentje kunnen bijdragen door achter de toog de nodige pintjes te tappen, de glazen te spoelen, de kassa te beheren en later op de avond zelfs het vat te vervangen. De tafels schoonvegen, de asbakken legen en de klanten van de nodige chipkes voorzien maken het mogelijk om tijdens het harde werk toch stil te staan bij de klanten. Een babbel hier en daar geeft mij weer het gevoel extra tussen de Genkenaren te komen. Zo kom ik als burgemeester te weten wat er speelt, wat de jeugd denkt en verwacht.

Uitbaatster Catheriene, “Caatje” was haar enthousiaste zelve: “Ik vind het een super idee om Wim, onze burgervader, in ons cafeetje te hebben. Hij heeft het ook ongelofelijk goed gedaan. Ik vind het super om hem hier bij ons te hebben. Ik sta ook achter dit idee van de jeugdwerken want voor mij is dit een van de dankbaarste beroepen, zeker omdat ik ook met jongeren mag werken. Ik begrijp het enorm dat de jeugd wat meer in de kijker mag staan. Om ze zo ook dichter bij onze burgemeester te brengen. Ik vroeg mij al af wat hij te doen had op Genk On Stage (lacht).”

 

 

 

Ik heb met plezier mijn handen uit de mouwen gestoken en Bij de Waerd een handje geholpen. Het was een gezellige avond! Ikzelf kijk alvast uit naar mijn vierde jeugdwerk in april!