Genk wordt nog wat groener en zet vol in op ontharding

Als meest groene centrumstad schakelen we in 2023 nog een versnelling hoger. We gaan volop voor ontharding en groene gevels.

In 2023 gaat Genk volop voor ontharding: grijs moet plaatsmaken voor nog meer groen. De stad zal gedurende het volledige jaar verschillende plekken op het openbare domein ontharden. Genkenaren kunnen zelf suggesties doen en worden ook uitgenodigd om mee onze ambities waar te maken. Zo kunnen ze een subsidie ontvangen voor het ontharden van hun privé voortuin.

Door te ontharden, zorgen we voor een betere waterdoorlating. Dat is goed voor het grondwaterpeil en het vormt een buffer tegen hevige regenval. Het groen dat in de plaats komt, maakt onze ruimte niet alleen mooier maar ook beter bestand tegen de hitte.

Uiteraard kijken we als stad eerst in eigen boezem. In het verleden werd er te weinig aandacht besteed aan de gevolgen van verhardingen. Nu trachten we bij iedere nieuwe ruimtelijke ontwikkeling steeds een goed evenwicht te vinden tussen grijs en groen. Denk bijvoorbeeld aan de vergroeningsplannen van de Evence Coppéelaan.

Op 21 maart startte de eerste editie van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. In deze Vlaamse campagne nemen steden en gemeenten het tegen elkaar op om zo veel mogelijk tegels uit te breken en te vervangen door groen. Uiteraard door Genk ook mee! Zowel op openbaar als op privé terrein. Als duwtje in de rug kunnen Genkenaren een subsidie tot 15 euro per vierkante meter krijgen bij het vervangen van grijs door groen.

Meer info op www.vk-tegelwippen.be en www.genk.be/ontharden.

Voorts worden ook drie gevels in de Stalenstraat omgevormd tot een groene oase. Kandidaten konden zich even geleden inschrijven en deden dat ook massaal. Dit voorjaar zullen de gevels van Limonata (nr. 17), Mister Ed (nr. 82), en Barbershop Marakech (nr. 131) zeker in het oog springen. Maar daar zal het niet bij stoppen. Handelaars uit Genk-centrum en de overige handelsstraten kunnen in de toekomst ook een groengevel realiseren met de gedeeltelijke steun van stad Genk. Het subsidiereglement voor de renovatie van handelspanden voorziet namelijk tot €10.000 extra subsidie voor levende groene gevels.

Meer informatie over de groene gevels vind je hier.