Leerkracht Wim voor mijn 10de jeugdwerk!

Elke maand zet ik mijn schouders onder een initiatief gericht naar onze jongeren. De schoolbanken konden in deze reeks niet ontbreken!

Ik ben altijd een fervent voorstander geweest van betrokkenheid bij onze gemeenschap. Als burgemeester van Genk, heb ik het voorrecht om de stad te leiden en de belangen van onze inwoners te behartigen. Maar er is altijd één groep geweest die ik nauw aan mijn hart heb gedragen: onze jongeren. Deze maand wilde ik mijn betrokkenheid op een andere manier tonen en mijn kennis over Genk overdragen aan de toekomst van onze stad. Daarom stond ik voor de klas op het Atlas College. Ik mocht mij gedurende 3 lesuren richten tot 119 leerlingen uit de 2de en 3de graad.

Als burgemeester ben ik gewend aan toespraken en vergaderingen, maar voor een klas staan, was toch wel een andere ervaring. Tijdens mijn lesuur wilde ik het hebben over de geschiedenis van Genk. Om de betrokkenheid van mijn leerlingen te vergroten, gaf ik hen meteen de kans om hun smartphones te gebruiken via Mentimeter. Ze konden stemmen op hun favoriete onderwerpen uit een lijst van 8 verschillende thema’s over de geschiedenis van onze stad. Uiteindelijk hebben we de top 3 onderwerpen besproken.

De thema’s waren:

  1. Ketsen in Shopping 1,2 of 3?
  2. Gelooft ge in sprookskes?
  3. Kebabke steken?
  4. Genk in verandering
  5. Klassiek of rap?
  6. Het zwarte goud
  7. Van Genk tot in Rio
  8. Wie is er lid van een jeugdbende

Deze topics vormden een leidraad om dieper in te gaan op de geschiedenis van Genk. De thema’s die telkens met veel enthousiasme werden gekozen tijdens de 3 lesuren waren: Kebabke steken, Ketsen in Shopping 1,2 of 3, Gelooft ge in sprookskes en Klassiek of rap. Tegen het einde van elk lesuur mochten de leerlingen mijn les nog even evalueren met een score op 10. De gemiddelde score was 9/10, waarschijnlijk omdat de toets dankzij mijn lesuur werd verplaatst naar een later moment. 🙂

De leerlingen kregen ook nog even de tijd om vragen te stellen, bij te kletsen of een leuke selfie te maken.

Deze maandelijkse inspanning om actief deel te nemen aan jeugdactiviteiten is iets waar ik gepassioneerd over ben. Als burgemeester van Genk ben ik vastbesloten om een stad te creëren waar jongeren de mogelijkheid krijgen om te leren en te groeien. We hebben al geweldige initiatieven voor en door jongeren in onze stad, en ik wil hun waardevolle werk ondersteunen en aanvullen.

Het was een dag vol inspiratie en ontmoeting, en ik kijk ernaar uit om nog veel meer van dergelijke ervaringen te delen in de toekomst. Laten we blijven werken aan een Genk waarin onze jongeren een cruciale rol spelen!