#8 van mijn 12 jeugdwerken bij Villa Basta

Ik ging een dagje mee in de muziekscene van Villa Basta.

In het kader van mijn jeugdwerken heb ik het voorrecht om betrokken te zijn bij tal van lokale initiatieven die de jeugd en hun creativiteit ondersteunen. Op 30 augustus voltooide ik mijn achtste jeugdwerk van dit jaar, toen ik een bezoek bracht aan de Studio’s van Villa Basta in het Oud Gemeentehuis. Deze studio’s zijn een broedplaats voor jonge creatievelingen waar ze hun muzikale energie kunnen verwezenlijken. Iedereen is er welkom. Het was een namiddag vol inspiratie, samenwerking en herinneringen aan mijn eigen verleden als diskjockey.

Bij mijn aankomst werd ik warm verwelkomd door Dries, de coördinator van Villa Basta, en twee getalenteerde jongeren, Céderic en Luca. Deze twee jongens maken gebruik van de studio’s en hebben hun passie voor muziek omgezet in opwindende projecten. Céderic, ook bekend als DJ Prinsezy, is niet alleen een student, maar co-host van het evenement Soirée Cité. Hij deelt zijn kennis en passie als lesgever bij Villa Basta, waar hij jongeren tussen 12 en 15 jaar onderwijst en begeleidt in de wereld van muziekproductie. Luca, een Genkse DJ genaamd Waves , heeft al van jongs af aan een liefde voor muziek en drummen.

De sessie begon met een voorstel dat mijn eigen muzikale hart sneller deed kloppen: de jongeren vroegen me om deel te nemen aan een kleine productie. We besloten om een remix of edit te maken van een van mijn favoriete nummers, “Sweet Dreams (Are Made of This)” van Eurythmics. Het was een genot om weer aan de knoppen te zitten en de muziek te manipuleren, zoals ik dat deed in mijn jongere jaren als diskjockey in heel Limburg. Maar wat is het toch allemaal erg veranderd…

Met behulp van AI-technologie ontleden we het originele nummer in verschillende sporen. Dit proces, tegenwoordig onmisbaar in de muziekscene, stelde ons in staat om een volledig vocaal spoor en een volledig instrumentaal spoor te creëren. Het genre dat we kozen voor ons nieuwe nummer was House, en met de toevoeging van de juiste beat en bas begonnen we al snel iets geweldigs te creëren.

De ervaring deed me denken aan een Genkenaar genaamd Joe Berluck, bekend als de vader van de discobar. Hij bracht een revolutie teweeg in de muziekscene en droeg bij aan de populariteit van disco en dance muziek. Zijn erfenis leeft voort in de creativiteit en passie van jonge DJ’s zoals Céderic en Luca.

Villa Basta fungeert als een ontmoetingsplaats voor jongeren, waar ze vrij kunnen samenwerken en elkaar kunnen inspireren. Studio Villa Basta is een creatief cultuurhuis dat jongeren de kans geeft om hun artistieke talenten te ontwikkelen. Het biedt niet alleen studio- en repetitieruimte, maar ook promotionele ondersteuning, coaching en kansen om op te treden. Het is een plek waar jong ruw talent uit Genk en omstreken wordt ondersteund en aangemoedigd.

In 2021 explodeerde de vraag naar studioruimte bij Villa Basta. DJ’s, producers, muzikanten, rappers en meer vinden hun weg naar deze creatieve hub. Het is een broodnodige uitlaatklep voor creativiteit, vooral na twee jaar van isolatie en beperkingen.

Villa Basta werkt nauw samen met lokale partners zoals het Absolutely Free Festival, Genk On Stage en Muziekodroom om kansen te bieden aan jong talent. Namen als Ibe, Dikke, Chaz & Djalu, ILA, Goeie Jongens en Caspar Auwerkerken hebben al geprofiteerd van de ondersteuning en coaching die Villa Basta biedt, en wie weet zullen Céderic en Luca zich binnenkort bij dit toch wel indrukwekkende lijstje voegen.

Mijn dag bij Studio Villa Basta was een leuke ervaring. Het is een herinnering aan de kracht van kunst om mensen samen te brengen, ongeacht leeftijd of achtergrond, en om een positieve impact te hebben op individuen en de gemeenschap als geheel. Als burgemeester van Genk ben ik trots op de rol die Villa Basta speelt in het ondersteunen van jong talent en het bevorderen van creativiteit in onze stad.

Ik kijk al uit naar wat mijn negende jeugdwerk in petto heeft. Wordt vervolgd.