#7 van mijn 12 jeugdwerken bij Heidevreugde

Onlangs ging ik een dagje helpen bij Heidevreugde, een onvergetelijke ervaring.

In het kader van mijn zevende jeugdwerk van dit jaar wil ik graag mijn belevenissen en indrukken delen van een voormiddag vol plezier bij speelpleinwerking Heidevreugde.   Tijdens de zomervakantie kunnen ouders hun oogappels toevertrouwen aan speelpleinwerking Heidevreugde.

Bij aankomst werd ik hartelijk verwelkomd door het enthousiaste team van animatoren. Zo vertelde moni Dilano over het dagprogramma en stelden me voor aan de andere animatoren. De sfeer was warm en gastvrij. Zuster Greta zag het allemaal graag gebeuren.

Het hart van Heidevreugde is natuurlijk de kinderen die er komen om een geweldige tijd te hebben. Een heel diverse groep van leeftijden tussen de 3,5 en 12 jaar oud. Er waren kleuters die hun eerste stappen zetten in het speelpleinavontuur, evenals oudere kinderen die al vaker bij Heidevreugde waren geweest. Het was inspirerend om te zien hoe de animatoren ervoor zorgden dat elk kind werd betrokken en zich gewaardeerd voelde binnen zijn of haar bubbel. Gemiddeld zijn er 350 kinderen per dag aanwezig op het domein van Don Bosco Genk met een honderdtal moni’s waarvan 18 hoofdmoni’s.

Het programma van Heidevreugde zit boordevol spelletjes en activiteiten. Ik sloot mij aan bij de groep van meisjes die zojuist het 6de leerjaar hebben afgesloten. Onder begeleiding van moni’s Femke en Dilano organiseerden we traditionele buitenspelen zoals “Tik tak boem”, vlaggenroof, en tikkertje. Mijn gekregen blinkende jasje en sjaaltje mochten ook niet ontbreken. Ik mocht meedoen aan de verschillende spelletjes en was presentator van de Showbizz-quiz. Het was geweldig om de pure vreugde op de gezichten van de kinderen te zien.

Een aspect dat me opviel tijdens mijn dag bij Heidevreugde was de sterke nadruk op samenwerking en teamspirit. De animatoren zorgden ervoor dat de kinderen in leeftijdsgroepen werden verdeeld en moedigden hen aan om samen te werken bij verschillende activiteiten. Deze aanpak bevorderde niet alleen sociale interactie, maar ook het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden zoals communicatie en probleemoplossing.

Heidevreugde hecht veel belang aan de veiligheid en het welzijn van de kinderen. Ik was onder de indruk van de zorgvuldigheid waarmee de animatoren de activiteiten organiseerden en ervoor zorgden dat alle kinderen veilig konden deelnemen. Er waren altijd animatoren in de buurt om te helpen en te begeleiden, waardoor de ouders met een gerust hart hun kinderen konden toevertrouwen.

Het dagje helpen bij speelpleinwerking Heidevreugde in Don Bosco was een ongelooflijk waardevolle en leuke ervaring. Het enthousiasme van de kinderen, de professionaliteit van de animatoren en de rijke verscheidenheid aan activiteiten maakten het een voormiddag vol plezier en avontuur. Heidevreugde is niet alleen een plek waar kinderen kunnen spelen en leren, maar ook waar vriendschappen worden gesloten en herinneringen worden gemaakt die een leven lang meegaan. Zelf kon ik het niet laten om herinneringen op te halen aan mijn eigen tijd binnen de speelpleinwerking. Wat ondertussen al 35 jaar geleden is.

Ikzelf kijk alvast uit naar mijn achtste jeugdwerk in augustus!