Junior Team komt weer met topideeën voor Genk

Dit jaar bestonden het Junior Team uit Yusuf, Natasha, Sarah, Shantie, Kadir, Kayleigh en Ilias.

Ze zitten allemaal in het zesde leerjaar en komen uit verschillende Genkse scholen. Allemaal waren ze even geëngageerd en enthousiast! Sinds februari staken ze wekelijks de koppen bij elkaar om na te denken over hoe ze de stad beter kunnen maken in de toekomst. Via verschillende excursies – zoals TECHville, Labiomista en de Buitenspeeldag – brainstormden ze overhel wat topics. Eerder dit jaar kon ik hen ontmoeten in het Heempark, waar ze mee nadachten over het toekomstige prikkelpad.

Wat ze ook deden of waar ze ook naartoe gingen: de ‘ideeënpot’ was altijd aanwezig. In totaal werden 19 ideeën verzameld, hoe zot of weldoordacht ook. Daarin kwamen drie thema’s naar voor: technologie, milieu en samenleving.

Ze groeien op in een wereld waarin technologie en digitale toestellen een integraal onderdeel zijn van het dagelijks leven en waarin het milieu en de bescherming van onze planeet steeds meer aandacht krijgen. Het is dan ook belangrijk dat kinderen bewust gemaakt worden van deze thema’s en dat ze leren hoe ze er positief aan kunnen bijdragen. Ze stonden ook stil bij hoe we samenleven in onze stad. De conclusie is dat iedereen uniek is en zichzelf mag en moet kunnen zijn.

Hun 19 ideeën werden uiteindelijk 5 concrete aanbevelingen:

  • zitbank met een zonnepaneel
  • slimme vuilnisbakken
  • een ‘iedereen welkom’ muur
  • wereldbol rond een glijbaan
  • wedstrijd rond zwerfvuil.

Benieuwd naar de verdere invulling van deze aanbevelingen? Check hun zelfgemaakt boekje.

Een dankjewel aan Roxanna en Giorgia van Jeugd Genk om het Junior Team tijdens dit traject te begeleiden.