#11 van mijn 12 werken!

Zoals je weet ben ik op 18 december 2021 mijn 12de jaar ingegaan als burgemeester van stad Genk. Om dit te vieren gaf ik in januari het startschot van mijn 12 werken.

Waarom? Om een extra steentje bij te dragen, waar nodig een handje te helpen en elkaar opnieuw te ontmoeten.Dat ontmoeten heb ik heel hard gemist in coronatijd. Elke maand steek ik opnieuw de handen uit de mouwen en intussen ben ik aan al aan mijn 11de werk toegekomen! Deze maand versterk ik het team van de Fietsbieb in onze stad.

Op zaterdag 6 oktober 2018 opende in Genk de Fietsbieb: een bibliotheek zonder boeken maar met fietsen! De Fietsbieb geeft gezinnen met jonge kinderen de kans om kinderfietsen te ontlenen tegen een lage prijs. Voor 20 euro per jaar kan je zoon of dochter een jaar lang fietsen. De Fietsbieb is een initiatief van Beweging.net Limburg. In Genk werkt de organisatie samen met basisschool Mater Dei en Fietsersbond Genk, met steun van stad Genk. Het principe is eenvoudig: voor het lidgeld van 20 euro per jaar kan ieder kind (van 2 tot 12 jaar) een fiets lenen. Is je zoon of dochter aan een grotere fiets toe of wil hij of zij eens een ander model? Dat kan, de geleende fiets kan zonder probleem omgeruild worden voor een ander exemplaar. De fietsen is de Fietsbieb zijn – vaak geschonken – tweedehands fietsen maar wel perfect in orde. Het onderhoud van de fietsen gebeurt door vrijwilligers.

De Fietsbieb is trouwens ook één van de tien acties uit het fietsactieplan van stad Genk met als doelstelling het fietsen in Genk te promoten. Met de Fietsbieb spelen de initiatiefnemers ook in op ‘het nieuwe delen’, zoals ook almaar vaker auto’s gedeeld worden. Het spreekt voor zich dat de Fietsbieb kansen biedt aan families die het financieel iets moeilijker hebben.

 

Als zoon van fietsenmaker/garagist heb ik in het verleden vaak fietsen hersteld en beschik ik eigenlijk over voldoende ervaring om aan de slag te gaan bij onze Fietsbieb. 🙂 Samen met de vrijwilligers: Boudewijn, Rombout, Adelbrecht, Guido en Jos stak ik de handen uit de mouwen om ingeleverde fietsen en/of fietsen uit het magazijn na te kijken en waar nodig herstellingen uit te voeren. Momenteel zijn er exact 342 fietsen uitgeleend en staan er 68 fietsen gereed om uitgeleend te worden. Maandelijks komen ongeveer 25 klanten over de vloer bij de Fietsbieb, jaarlijks zijn dat er gemiddeld 300. Interessante cijfers die duidelijk aantonen dat er vraag is naar dit aanbod. Ik ben blij dat ik het team kon versterken door mee fietsen te herstellen.

Het werk dat deze heren leveren is van onschatbare waarde, waarvoor ik enorm dankbaar ben als burgemeester. 😉

PS: Ben je op zoek naar een kinderfiets? Elke eerste zaterdag van de maand kan je op afspraak terecht in de Fietsbieb om een fiets uit te kiezen. Meer info >> www.fietsbieb.be