#6 van mijn 12 werken!

Ik ging voor de eerste keer bloed doneren op 7 juli 1990, bijna 32 jaar geleden. Sindsdien probeer ik jaarlijks het donorcentrum in onze stad te bezoeken om mijn bijdrage te leveren

Helaas is de zomer geen eenvoudige periode om de voorraad op peil te houden. Het Rode Kruis bevestigde mij nogmaals dat er jaarlijks een terugval is in het aantal bloeddonaties tijdens de zomerperiode. We zijn namelijk op vakantie, maken uitstapjes, gaan naar festivals,… en zijn daarom minder bezig met doneren. We weten dus dat de komende twee maanden een moeilijke periode zal zijn om deze voorraad op peil te houden, maar we kunnen hieraan werken en deze zomer het verschil maken!

Ik neem jullie verder mee in dit verhaal met een aantal cijfers die dit probleem jammer genoeg nog eens bevestigen.

  • In 2019 waren er 11% minder opkomsten voor bloeddonaties tijdens de zomermaanden
  • In 2020 en 2021 was die daling telkens kleiner, respectievelijk -4% en -2% wegens de coronacrisis. Het hele jaar door waren er minder opkomsten door deze crisis, waardoor het verschil in de zomer ook kleiner werd.

Hoog tijd dus om jezelf wakker te schudden en deze zomer goed te maken. We pakken stap voor stap het leven na corona terug op. Waarom niet terug gaan doneren?

Bloed geven is geven voor elkaar, voor iemand uit jouw buurt. Ik gaf vandaag alvast het goede voorbeeld in het donorcentrum in Genk. Aansluitend heb ik het team in ons donorcentrum ondersteunt en stak ik deze maand opnieuw de handen uit de mouwen. Zoals je intussen ook al weet ben ik op 18 december 2021 mijn 12de jaar ingegaan als burgemeester van stad Genk. Om dit te vieren gaf ik in januari het startschot van mijn 12 werken die ik ga uitvoeren. Waarom? Om een extra steentje bij te dragen, waar nodig een handje te helpen en elkaar opnieuw te ontmoeten, want dat heb ik heel hard gemist in coronatijd! Elke maand steek ik opnieuw de handen uit de mouwen en intussen ben ik aan mijn 6de werk toegekomen, hier in het Genkse donorcentrum.
Ik moet eerlijk zijn dat ik het werk dat de verpleegkundigen en het team hier uitvoert in het begin onderschat heb. Naast de ervaring die ik hierdoor rijker ben geworden, kreeg ik de kans om opnieuw stil te staan bij de werkelijke bijdrage en inzet die deze mensen leveren aan onze samenleving. Een mooi voorbeeld van een werk van onschatbare waarde. Het team hier in Genk doet dit uitstekend, is vriendelijk en heel behulpzaam. Je voelt je als donor, maar ook als lid van het team heel welkom, waarvoor dank aan iedereen waarmee ik in contact ben gekomen dankzij mijn bezoek.
Ondanks deze moeilijkere periode zorgt het Rode Kruis het hele jaar door voor veilig en voldoende bloed, plasma en bloedplaatjes. Met dank aan alle donoren in Genk en heel Vlaanderen. Op dit moment geeft gemiddeld 3 % van alle Vlamingen bloed. Dit kan beter! Als stad kunnen we harder ons best doen om dat extra procent te halen. Waarom niet tijdens de zomervakantie? Eén pitstop kan namelijk een leven redden.

Maak je deze zomer mee het verschil?