Een circulaire levensstijl is een groene levensstijl

In de naam ‘Reset’ hoor je het al. Een oud voorwerp wordt gereset en krijgt een nieuwe start. Zo kreeg de oude kringwinkel Reset een grondige renovatie in 2021 en mocht ik als burgemeester van Genk en covoorzitter van Reset vzw op 18 maart de vernieuwde ‘Kringloopwinkel Reset’ feestelijk openen.

Het pand dat sinds 2000 op Bosdel gebruikt werd was dan ook aan een grondige opfrisbeurt toe. De winkel werd niet alleen groter en er werden meer parkeerplaatsen voorzien, de winkel werd ook groener. Er werd ingezet op goede isolatie en zonnepanelen voorzien de winkel van elektriciteit. Binnen is de groene wand een mooie eyecatcher die symbool staat voor de belangrijke bijdrage die de kringwinkel levert aan het klimaat en milieu. Want een circulaire levensstijl is een groene levensstijl.

Ook staat de wand voor ‘het laten groeien van mensen’. Wat veel mensen niet weten is dat er in Reset-winkels wordt ingezet op lokale en sociale tewerkstelling. Kansgroepen die in het reguliere circuit niet gemakkelijk een gepaste job vinden kunnen in een Reset-winkel werkervaring opdoen en krijgen begeleiding hierin.

Op 18 december 2021 ben ik mijn 12de jaar ingegaan als burgemeester van stad Genk. Om dit te vieren gaf ik dit jaar het startschot van mijn 12 werken die ik ga uitvoeren. Waarom? Om een extra steentje bij te dragen, waar nodig een handje te helpen en elkaar opnieuw te ontmoeten, want dat heb ik heel hard gemist in de coronatijd! Elke maand steek ik de handen uit de mouwen. Deze maand besloot ik te gaan helpen in de Reset-winkel op Bosdel. ‘Op een verantwoorde manier consumeren’ is gelukkig geen geitenwollensokken-thema meer. In de Reset zie je alle soorten mensen binnenkomen. Want steeds meer en meer mensen zijn zich bewust van de consumptiemaatschappij waarin we leven en willen op een verantwoorde manier consumeren, gebruiksvoorwerpen recycleren én hergebruiken op een moderne en degelijke manier.

Dit type winkels met deze duurzame gedachtegang zijn van groot belang in de maatschappij!

Bij de Kringloopwinkel in Genk werkt een geweldig, ontzettend gemotiveerd team van 28 medewerkers die dag in dag uit hun job met heel veel passie en drive uitvoeren. Tijdens de Tuinbeurs, één van de drukste dagen van het jaar, heb ik met dit team de handen uit de mouwen gestoken. Ik begon mijn dag aan het onthaal van het magazijn. Goederen die werden binnengebracht, moest ik uitladen en controleren. Daarnaast heb ik klanten verder geholpen bij het aankopen van tuinmeubelen. Ik stond ter hulp om een bonnetje op te stellen en deze goederen na aankoop in te laden. Als laatst heb ik in de winkel klanten verder geholpen met vragen en sorteerde ik de kledingrekken. Het was een zeer interessante dag waar ik veel voldoening uit heb gehaald, met dank aan het team dat mij gedurende de hele dag heeft begeleid.