Samen stad maken!

Genk evolueert van een multiculturele naar een kosmopolitische samenleving waarin mensen met verschillende identiteiten in harmonie samenleven en samen bouwen aan een verbindende stad die haar steentje bijdraagt aan de mondiale duurzaamheidsdoelstellingen.

De Genkse bevolking is een kleurrijke en dynamische gemeenschap die kansen grijpt en creëert. Wie vooruit wilt, krijgt kansen en mag waardering verwachten. Wie het moeilijk heeft, krijgt ondersteuning van de stad.

 

We maken samen de stad.
Op de Internationale dag tegen racisme en discriminatie keek ik met trots naar de reeds gerealiseerde initiatieven die bijdragen aan een eenheidsgevoel in de stad.

Gelijke kansen zijn evident in onze stad.
Zo worden vluchtelingen, asielzoekers en begeleidende organisaties steeds professioneel onthaald en begeleid richting integratie naar bestaande structuren. Het sociaal huis zorgt voor kwaliteitsvolle hulpverlening met als doel zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van steun.
We willen dat mensen die toekomen met een hulpvraag in Genk, uiteindelijk terug op hun eigen benen komen te staan en hun draai als Genkenaar vinden.
Nu er een oorlog is losgebarsten in Oekraïne zijn we als lokaal bestuur in een bijzondere situatie terechtgekomen. Binnen het stadsbestuur is er een heus ‘Team Oekraïne’ samengesteld dat de situatie op de voet volgt en zich focust op de crisis- en noodopvang van de Oekraïners op de vlucht die toekomen in Genk.

We werpen een dam op tegen racisme en discriminatie op de werkvloer en binnen huisvesting. Dit doen we door praktijktests, positieve sensibiliserende acties en het laagdrempelig en goed bereikbaar houden van het meldpunt voor discriminatie, Unia.

We zetten in Genk in op een positieve beeldvorming van de minderheidsgroepen, we sensibiliseren rond de transgender- en holebi thematiek, optimale integratie en participatie voor mensen met een beperking streven we constant na.

Ik ben fier dat we in Genk diversiteit omarmen. Al onze inwoners zijn tenslotte Genkenaren. Iedereen Genkt!